fallback

В Бразилия протестираха срещу организацията на Световното по футбол

Недоволството на протестиращите е насочено срещу големите разходи за организацията на Световното по футбол

16.05.2014 | 12:35 Автор: Мариета Иванова

Месец преди старта на Световното първенство по футбол бразилските градове Сао Пауло и Рио де Жанейро отново бяха залети от сблъсъци и хулигански прояви. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне хиляди демонстранти. Недоволството им е насочено основно срещу цената, която трябва да плати страната за организирането на спортното събитие.

Протестиращите блокираха улици, палеха гуми и хвърляха камъни по служителите на реда, по витрините на магазини и по административни сгради. Включилите се протеста са недоволни от липсата на сериозни социални проекти и ефективна жилищна политика. Вместо това-те виждат милиони долари, похарчени за спортното събитие.

Организаторите на протестите обещават размахът им да става все по-голям с наближаване на Световното, което започва на 12 юни. И въпреки уверенията им, че акцията е символична, огньовете в центъра на Рио и Сао Пауло повдигат сериозни притеснения за властите, които трябва да гарантират сигурността на милионите туристи, които ще пристигнат в страната. Наред с протестите срещу липсата на социални политика  в страната се провежда и национална стачка на държавните служители и учителите.

 

fallback
Още от Свят
fallback