fallback

ЕС отхвърли упреците на Путин, че не помага на Украйна

EIB увеличи на $2,6 млрд помощта за Украйна

15.05.2014 | 23:23

Москва и Киев предприеха стъпки към решаване на спора за газовите цени, съобщава Ройтерс. Украйна съобщи, че може да плати около 4 млрд долара до края на май, но продължава да настоява за по-ниски тарифи за доставка.

Подновените преговори между Русия и Украйна биха намалили опасността от спиране на руския газ за Европа.

Още по темата

Руският президент призова европейските лидери да подкрепят Украйна в кризата, а ЕС оцени като неоснователни обвиненията му към  Европа в непредставяне на „нито едно конкретно предложение“ за плащанията на Украйна на газовите доставки, съобщава АФП.

Путин обясни, че Газпром е бил принуден да накара Украйна да мине на авансови плащания за газа от юни, след като дългът й за руските доставки е стигнал 3,5 млрд долара.

 „Надяваме се, че ЕК ще участва по-активно в диалога за постигане на конкретни решения, които ще ни помогнат да стабилизираме икономиката на Украйна“, пише Путин в писмо до европейските лидери.

Говорителят на Комисията, Пиа Анрекилде-Хансен заяви, че "е отбелязан напредък, Русия и Украйна трябва да продължат на тази основа, що се отнася до цената на газа“. Тя припомни, че еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и руският министър на енергетиката Александър Новак имат среща на 19 май 2014 в Берлин, за да обсъдят нова тристранна среща по доставките за ЕС и Украйна на руски газ.

САЩ призоваха Русия и Украйна да се договорят за доставките на газ, заяви представител на Държавния департамент Мари Харф.

„Знаем, че има въпроси, които трябва да се решат и се надявам това да стане чрез преговори, а не с принуда и заплахи“, каза Харф. САЩ се надяват на новия кръг преговори да бъдат договорени цените на газа и транзита.

САЩ обеща да покрие евентуални загуби с доставки на американски газ за Европа, но първите количества могат да се очакват едва в края на 2015.

Междувременно стана ясно, че Европейската инвестиционна банка е увеличила двукратно финансовата подкрепа за Украйна, на 2,6 млрд евро, съобщава пресслужбата на Националната банка на Украйна.

Решението е било взето на среща на украинска делегация, начело с министъра на финансите с представители на EIB, на която са били обсъдени реализацията на деветте текущи програми на банката и перспективите на инфраструктурните, транспортните, земеделските, енергийните проекти и стимулите за малки и средни компании.

fallback
Още от Свят
fallback