fallback

"Когато се кандидатирам и спечеля": Може ли Тръмп да стане президент отново?

Опипва почвата сред своите привърженици и събира дарения в размер на десетки милиони

08.02.2022 | 10:34 Автор: Жаклина Иванова

"Изборите през 2020 бяха манипулирани и всеки го знае": по време на един митинг, проведен неотдавна в Тексас, Тръмп отново заговори срещу Хилари Клинтън и как изборите през 2020 година му били откраднати с измама. И то, въпреки че всички подобни твърдения бяха щателно оборени. Върховният съд на САЩ отхвърли иск, който целеше отмяна на изборните резултати в четири оспорвани щата - макар че мнозинството от съдиите в него са консервативни, благодарение на назначенията на Тръмп, предаде DW.   "Когато се кандидатирам и спечеля"

Ако подобни реплики ви звучат познато, това е защото съставните части на посланията, които се чуват на митингите на Тръмп днес, са добре известни от първата му кампания и от конспиративните разкази за изборна измама, върху които се фокусира след поражението си през 2020.

"Той прави това, което винаги е правил: казва нещата, които неговите потенциални избиратели искат да чуят", каза политическият редактор в новинарския портал The Hill и бивш служител на ДВ Брандън Конрадис.

В Тексас обаче Тръмп представи и един нов хит: по-категорично от всякога той се застъпи за бунтовниците, които щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 година.

"Когато се кандидатирам и спечеля", посочи той по адрес на предстоящите президентски избори през 2024, "ще се отнесем справедливо с хората от 6 януари". Тръмп добави: "И ако това изисква помилване, тогава ще ги помилваме, защото с тях се отнасят несправедливо."

"С подобни провокативни изказвания Тръмп търси внимание", смята професорът по политически мениджмънт в университета "Джордж Вашингтон" Майкъл Корнфийлд.

И ако Доналд Тръмп действително реши да се кандидатира, шансовете му никак не са лоши. Според проучване на The Hill, публикувано в края на януари, Тръмп категорично заема първото място в хипотетична надпревара между осем кандидати за номинацията на републиканците - с 57%. На второ място с едва 12% е губернаторът на Флорида Рон де Сантис. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback