Българин с разказ за блокадата в Отава: Вече се вливат крайнодесни групи

"Центърът е абсолютно блокиран, шумът е постоянен", сподели Иван Иванов

07.02.2022 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Извънредно положение в канадската столица Отава заради "Конвоя на свободата". Продължаващите вече близо две седмици блокади от протестиращи шофьори на камиони парализираха административния център на страната. 

Иван Иванов живее от 6 години в Отава, а барикадите в столицата на Канада са съвсем близо до дома му. Става свидетел на развитието на протеста, започнал като недоволство срещу задължителната ваксинация за шофьорите на камиони, които преминават границата със Съединените щати. 

"Центърът е абсолютно блокиран. Шумът е постоянен, защото хората с камионите натискат клаксоните", сподели преподавателят по комуникации в Университета в Отава и добави, че протестът е мирен. 

"Канадците са много стресирани, много наплашени, което е странно, защото протестът е много мирен. Те не са имали такива протести, каквито можем да видим в Европа", отбеляза той.

Според властите извънредното положение е нужно, за да имат oрганите на реда повече права.

"Когато имаме хиляди протестиращи срещу стотици полицаи, ние трябва да подсигурим властите. И да изтласкаме протеста", настоя кметът на Отава Джим Уотсън.

Според Иванов в протестите вече се вливат и крайнодесни групи. Много заведения в центъра са затворени, точно защото хората ги е страх. Други обаче работят. Сънародникът ни посочи още, че няма недостиг на хранителни продукти и празни витрини. 

А за духа на протестите красноречиво разказват и видеата, които самите шофьори показват от 24-часовите блокади с парти вечери.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК