fallback

Протестиращи във Виетнам атакуваха китайски компании

Общественият гняв във Виетнам е на път да влоши международните отношения с ключови инвеститори

15.05.2014 | 15:09 Автор: Мариета Иванова

Спорни територии предизвикаха силни антикитайски настроения във Виетнам.  Повод за всеобщото недоволство стана разполагането на платформи за добив на петрол в спорни територии между страните.

Протестиращи нанесоха щети на много компании, контролирани или управлявани предимно от китайци.

Общественият гняв във Виетнам е на път да влоши международните отношения на страната им с ключови за нея инвеститори от региона, коментират анализатори.

Напрегнатата обстановка във Виетнам възпря възхода на борсите в Ханой и Хо Ши Мин, които се върнаха с няколко месеца назад.

Хаслинда Амин за Bloomberg Television подчертава, че това са най-големите обществени безредици във Виетнам от години. „Сингапур е жертва на безредиците. Пострадаха индустриални паркове на страната,  наравно с другите фабрики. Три бази бяха подпалени, пет компании понесоха щети. Сингапур изрази тревогите си чрез посланика си във Виетнам. Тайланд също изрази сериозните си тревоги за сигурността на живота на 40 000 свои граждани, които работят в страната. Експерт от Тай Пей заяви, че ако атаките над тайландските компании не затихнат скоро, то това ще доведе до сериозни последици,“ подчерта анализаторът на Bloomberg.

 

fallback
Още от Свят
fallback