Стачка в Турция на 15 май заради инцидента в мината

Сблъсъци на демонстрати и полицаи в Истанбул и Анкара

15.05.2014 | 10:37
Стачка в Турция на 15 май заради инцидента в мината

Четирите големи синдиката в Турция призоваха национална еднодневна стачка на 15 май 2014 в знак на протест срещу най-тежката индустриална авария в историята. Протестът е срещу ниските стандарти за безопасност на труда в частните компании.

Сблъсъци избухнаха по време на антиправителствена демонстрация по повод инцидента в мината в Сома на 14 май 2014, при която загинаха 282 души. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия на централния булевард Истиклял в Истанбул.

В Анкара 800 студенти се събраха в кампуса на Близкоизточния технически университет на протест срещу Министерството на енергетиката и полицията отново използва сълзотворен газ и водни струи.

Синдикати и обществени организации призоваха на протести. Сред тях Конфедерацията на прогресивните синдикати, Конфедерацията на синдикатите в обществения сектор и Камарата на архитектите и инженерите призоваха за спиране на работа за три минути мълчание на 15 май 2014.

В съвместни изявления групите поскаха от членовете си да се облекат в черно, за да почетат паметта на загиналите миньори.

Гневни жители на град Сома, провинцията, където стана инцидента в мината, призоваха министър-председателя Реджеп Тайп Ердоган да подаде оставка.

Министър-председателят обеща пълно разследване на причините за тежката индустриална катастрофа и обеща те да бъдат извадени на светло, но отхвърли всякаква отговорност от страна на правителството, обвинено в престъпна небрежност и подчерта, че "трудови злополуки стават навсякъде по света".

"Такива инциденти в мини не се случват само в Турция. Слуват се в много страни като Съединените щати, Китай, Франция, Индия и Белгия. Давам за пример броя на жертвите. Много хора загиват в инциденти с мини. Нашата страна е в много по-добра позиция“, заяви Ердоган.

Според турските медии преди три седмици парламентът отказал да сформира комисия, за да инспектира състоянието на мините в Турция. Трите опозиционни партии внесли предложения, които обаче били отхвърлени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган. "

Времето не играе в наша полза", коментира министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз

Експлозията в мината е била предизвикана от въглищен пласт, който се е загрял и е започнал да изпуска въглероден оксид в тунелите и галериите на мината.

"Спасителите проветряват шахтите, но въглеродният окис убива за 3 до 5 минути. Освен ако не стане истинско чудо, към момента не би трябвало да очакваме някой друг да излезе жив оттам", обясни Мехмед Торун, член комисията и бивш ръководител на Камарата на минните инженери.

Въпреки бързия икономически ръст през последното десетилетие, Турция все още се намира на едно от последните места в света по трудова безопасност. През 2012 г. страната е класирана на първо място по брой на загиналите работници в Европа и на трето в света според данни на Международната организация на труда към ООН.

Министърът на външните работи Кристиян Вигенин изпрати съболезнователно писмо до турския си колега Ахмет Давутуглу. Френският президент Франсоа Оланд предложи на турските власти помощ за изваждане на затрупаните миньори. Белият дом изяви готовност да помогне на турското правителство и изрази съболезнованията си.

Компанията-оператор на шахтата, Soma Kumur обяви, че 450 миньори са били спасени след пожара и взрива. Спасителната операция, в която участват 460 души продължава. От 1941 в турските мини са загинали над 3000 души, съобщава каналът NTV.

Репортаж на международния редактор Мартина Ганчева - във видеото.