Меркел иска нови преговори за Украйна

Ключови за решаването на кризата са президентските избори в Украйна на 25 май, смята германският канцлер

14.05.2014 | 16:05 Редактор: Мариета Иванова
Меркел иска нови преговори за Украйна

Ангела Меркел иска нови преговори за решаване на кризата в Украйна, става ясно от коментар на Bloomberg Television.
„Призоваваме всички да подпомогнат този процес, включително Русия. Ние вярваме, че кръгла маса, председателствана от ОИСР, би била една добра възможност за намиране на решение. Колкото повече заинтересовани страни присъстват на преговорите, толкова по-добре. Също така обаче трябва да е ясно, че са добре дошли само тези, които са решени да не преследват целите си чрез насилие“, заяви германският канцлер в Берлин след срещата на представители на МВФ и ОСИР.

Меркел направи коментара си в отговор на въпрос доколко ефективни могат да бъдат евентуални преговори за намиране на решение на кризата, които да съберат на една маса в Киев представители на проруските сепаратисти и властите от Киев.

Тя също така подчерта, че  за нея ключови за решаването на кризата са президентските избори в Украйна на 25 май.

„Ако изборите са успешни, тя ще е доволна. Рискът обаче е, че Русия ще продължи да се меси във вътрешните работи на Украйна“, коментира Дейвид Туийд от Bloomberg. Той припомни още, че Франция подчерта, че ако Москва направи опит да попречи на провеждането на насрочените за 25 май избори в Украйна, ЕС ще обсъди налагането на нови санкции.

Шефът на МВФ Кристин Лагард отбеляза на свой ред, че руската икономика вече изпитва затруднения.

„Определено ситуацията вече се отразява на руската икономика. Ние ревизирахме надолу прогнозата си за растежа в Русия до 0,2% през тази година и 1% през следващата година.

При това, това са нашите прогнози в случай, че кризата намери своето решение още сега.

Ако това не се случи, несигурността, генерирана от сегашните обстоятелства, определено ще влоши ситуацията“, коментира Лагард.