САЩ: Подадохме на Русия сериозни предложения в областта на дипломацията

Говорителят на Пентагона потвърди автентичността на отговорите на Вашингтон на предложенията за сигурност

03.02.2022 | 09:35 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ: Подадохме на Русия сериозни предложения в областта на дипломацията

Говорителят на Пентагона Джон Кърби потвърди автентичността на отговорите на Вашингтон на предложенията за сигурност на Русия, които бяха публикувани от испанския вестник El Pais, предава TACC.

Както отбеляза представителят на военното ведомство, "предложенията, внесени от САЩ, изтекоха в европейско издание".

"Ние не публикувахме този документ. Но сега е публикуван и това потвърждава пред целия свят това, което винаги сме казвали. Няма разминавания между нашите публични изявления и частни дискусии", добави той.

Според него властите на САЩ имат намерение да решават въпросите, свързани със сигурността в Европа, с Русия на принципа на реципрочността. Вашингтон няма да обсъжда публично възможността за инспекция на бази в Полша и Румъния.

"Няма да преговарям публично", отговори той на въпроса дали американската страна е готова да позволи на руски представители да посетят военни бази в Полша и Румъния, където се намират системите Aegis Ashore.

"Подадохме на Русия редица сериозни предложения в областта на дипломацията", добави той.

Кърби подчерта, че САЩ "са готови, ръководени от принципа на реципрочност, да решат общи проблеми със сигурността на европейския континент".

Според текста на отговора на Вашингтон на предложенията на Руската федерация, публикуван в El Pais, САЩ са готови да обсъдят с Русия възможността за инспектиране на съоръжения за противоракетна отбрана в Румъния и Полша в замяна на инспекция на руски съоръжения, пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК