fallback

Полша готова да приеме милион бежанци и да изпрати боеприпаси на Украйна

Има признаци, че Русия възнамерява да разшири военното си присъствие в Беларус, заяви полският външен министър Збигнев Рау

31.01.2022 | 22:12 Автор: Елеонора Танева

Полша заяви, че се готви да приеме до милион "истински бежанци" от Украйна в случай на руска инвазия, пише "Таймс".

Правителството в Киев предупреди, че между три и пет милиона души могат да бъдат принудени да напуснат страната в сухопътна война. 1,5 милиона души вече са изселени от домовете си заради боевете в източната част на страната.

Министрите в Словакия и Чехия смятат, че десетки хиляди украински бежанци може да пристигнат в техните страни, ако Русия нападне. Полша, която има дълга 330 мили обща сухопътна граница с Украйна, и вече има значителна украинска общност, очаква да приеме значително повече.

"Ако има война в Украйна, трябва да сме подготвени за приток на истински бежанци, хора, които бягат от Ада, от смъртта, от жестокостите на войнатаИ, каза заместник-министърът на вътрешните работи Мачей Васик по полската телевизия. 

Той уточни, че правителството трябва да бъде готово за най-лошия сценарий. 

"От известно време вътрешното министерство предприема стъпки, за да ни подготви за пристигането дори на един милион души", подчерта Васик, цитиран от БГНЕС.

Ръководителят на полското бюро за национална сигурност Павел Солох каза, че страната му е готова да изпрати боеприпаси на Украйна, включително до дни средства за противовъздушна отбрана.

Полският външен министър Збигнев Рау заяви по-рано през деня, че има признаци, че Русия възнамерява да разшири военното си присъствие в Беларус, на източната граница на Европейския съюз, извън планираните военни учения.

В ЕС се очертава разцепление, като Полша и балтийските държави се чувстват пряко застрашени от предстоящото разполагане на руски войски в рамките на сто мили от границите им, докато страни като Франция и Германия се опасяват и въздържат да провокират Путин.

Очаква се във вторник министър-председателят на Полша да посети Киев. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback