fallback

Русия не е готова за война в Украйна, предстои най-горещото противопоставяне със САЩ

Част от санкциите срещу Москва може да се върнат като бумеранг, прогнозира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев

31.01.2022 | 21:11 Автор: Елеонора Танева

САЩ и Русия не сближиха позициите си за кризата в Украйна на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Продължиха с взаимните нападки и заплахи.

"Съветът за сигурност е остаряла организация. Тя бяга след събитията. Каквото и да се говори там, само ще се говори, но няма да се вземат решения. ООН е с вързани ръце в тази ситуация", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е убеден, че Русия не е готова за военни действия в Украйна.

"Тези 130 000 военни, струпани на украинската граница, заедно с тяхното въоръжение, не са достатъчни за пълномащабна военна операция в Украйна. Редовната украинска армия се състои от 280 000 души състав, може да мобилизира още 150 000 запасняци. Предстои от тази седмица до края на февруари едно много мащабно учение в Беларус, където Русия ще докара елита на своята военна промишленост. Целта на Русия е да нагнети напрежението до максимум. Ако в момента е горещо, то най-горещият период на противопоставяне между САЩ и Русия ще бъде през следващия месец", прогнозира Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че има реална възможност Русия да окупира рускоезичните погранични територии. А целта на Путин била слаба Украйна, за да я контролира по-лесно.

"Така ще превземе още една апетитна част на Украйна. Ще създаде пореден буфер между себе си и нарастващото присъствие на НАТО в региона. Ако откъсне още едно парче от Украйна, това ще доведе до криза и дестабилизация в страната", заяви бившият зам.-външен министър. 

Той подчерта и икономическия аспект на напрежението - криза с доставките на газ за Европа и вдигане на цените. А сред най-тежките санкции, които може да рефлектират и върху другите европейски държави, е спирането на плащанията през системата за парични преводи SWIFT.

"Пробваха тази санкция срещу Иран и имаше катастрофален ефект върху икономиката. Тази мярка ще се върне като бумеранг срещу европейските страни членки. Държавите няма да могат да се разплащат за енергодоставките от Русия. 35% от потреблението на газ от ЕС идва от Русия, за Германия това е 55%. Търсят се алтернативи, но те не могат да заменят този директен достъп", каза още Керемедчиев.

Бившият зам.-външен министър не вижда реална опасност България да стане мишена на руски ракети. 

"Вижда се, че действията на НАТО са последващи - първо Русия струпа войски на границата с Украйна, докара кораби в Черно море и НАТО реагира. Няма опасност от реални военни действия в България и региона. Дестабилизирането на Украйна ще има косвена роля за България. Очаквам активирането на руските служби", коментира още Керемедчиев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback