fallback

Излишъкът по текущата сметка в Япония се сви повече от очакваното през март

Скокът при вноса преди вдигането на данък "продажби" ограничи влиянието от ръста в чуждестранните инвестиции, отбелязва Bloomberg.

12.05.2014 | 15:01 Автор: Мариета Иванова

Излишъкът по текущата сметка на Япония се сви с повече от очакваното през март, след като скокът във вноса преди вдигането на данък "продажби" ограничи влиянието от ръста в чуждестранните инвестиции,  става ясно от коментар на Bloomberg Televsion.

През третия месец на годината потребителите са активизирали покупките си за стоки като хладилници и компютри, показват данните от японската статистика. Активизирането е мотивирано от опита  да изпреварят ефектите от повишението на налога, коментират експерти. Според някои анализатори с разрастването на тези ефекти излишъкът по текущата сметка може да нарасне отново.

„Текущата сметка отразява спестяванията минус инвестициите. Данните са за март и показват, че японската икономика през въпросния месец е била чист кредитор на останалата част от света. Текущата сметка излиза на излишък за втори пореден месец и е важен индикатор за японската икономика в момент точно преди да се вдигне данъка върху продажбите и в момент, в който нямахме нови монетарни стимули. Данните вероятно дават и повод за размисъл какво да се направи за японската икономика в бъдеще, когато стане въпрос за вливане на ликвидност“, коментира анализаторът на Bloomberg Миа Саини.

 

fallback
Още от Свят
fallback