fallback

Дейвид Камерън няма да поддаде оставка, ако шотландците изберат независимостта

Референдумът в Шотландия е на 18 септември 2014

11.05.2014 | 15:03 Автор: Ирина Георгиева

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма да подаде оставка, в случай, че шотландците изберат независимост от Великобритания на референдума, който предстои през септември.

Изявлението му бе по повод думите на депутати, които коментираха, че премиерът няма да има голям избор, в случай, че Шотландия напусне 300-годишния съюз.

На 18 септември 2014 избирателите в Шотландия ще бъдат запитани на референдум дали искат страната да стане независима от останалата част от Обединеното кралство.

Шотландската национална партия, чиято основна цел е независимостта, спечели убедителна победа на изборите за шотландски парламент през 2011, с което получи мандат да проведе допитването.

В деня на референдума избирателите в цяла Шотландия ще отговарят с да или не на въпроса: „Трябва ли Шотландия да бъде независима страна?“.

Шотландското правителство, начело с министър-председателя Алекс Салмънд смята, че 300-годишният съюз повече не отговаря на целта, която е създаден и че независима Шотландия, с богатството си от петрола, би станала една от най-богатите страни в света.

Британското правителство на министър-председателя Дейвид Камерън смята, че Великобритания представлява един от най-успешните в света политически и социални съюзи.

Запасите на петрол и газ в Северно море са жизненоважни в подкрепа на каузата за независима Шотландия.

Според премиера Салмънд една десета от приходите – около 1 млрд паунда годишно – би могла да формира петролен фонд, подобно на фонда в Норвегия, създавайки за едно поколение ресурс от 30 млрд паунда.

Данъчните приходи, очаквани от шотландското правителство от петрол до 2018 са 57 млрд паунда /OBR/. Запасите от петрол и газ в Северно море могат да стигнат за още 30-40 години, но до 2017-18 се очаква 38% спад в приходите от тези ресурси.

В шотландския референдум имат право да гласуват всички избиратели, над 16-годишна възраст, живеещи в Шотландия. Това означава, че 800 000 шотландци, живеещи в други части на Обединеното кралство няма да имат право на глас, а 400 000 от други части на Великобритания, но живеещи в Шотландия, ще гласуват /по данни на NISRA/.

SSE, вторият по големина доставчик на електроенергия в Обединеното кралство призна, че евентуалните преговори след обявяване на независимостта на Шотландия между шотландското и британското правителство ще бъдат „сложни“ и може да доведат до промени на пазара, съобщава ББС.

Най-големият в света инвестиционен фонд, Blackrock смята, че рисковете биха били „повече за Шотландия, но и за останалата част от Обединеното кралство“.

Базираната в Ню Йорк компания, управляваща финансови активи за трилиони е убедена, че валутен съюз между независима Шотландия и останалата част на Обединеното кралство изглежда „малко вероятен“ и „би създал рискове за двете страни“ и добавя, че „най-добрият избор би бил Шотландия да пусне собствена валута.“

Чуйте още от коментара на британския премиер Дейвид Камерън в следващия видео материал: 

 

fallback
Още от Свят
fallback