В Литва днес се провеждат избори за президент на страната

Близо 40% от избирателите дават подкрепата си за досегашния президент Далиа Грибаускайте

11.05.2014 | 12:22 Редактор: Ирина Георгиева
В Литва днес се провеждат избори за президент на страната

В Литва днес се провеждат избори за президент на страната. Според социолозите , най-вероятният победител ще е досегашният президент Далиа Грибаускайте. Близо 40% от избирателите дават подкрепата си за кандидата. Тя е отявлен критик на зависимостта на страната от доставки на газ от Русия и подкрепя плановете на правителството за построяването в страната на терминал за внасяне на втечнен природен газ.

Далия Грибаускайте беше критикувана заради това, че не обръща достатъчно внимание на обикновените хора и е поправила тази грешка, но е очевидно, че се справя по-добре на срещи с лидери на ЕС и НАТО. Нейни поддръжници обаче заявиха, че я подкрепят именно заради визията й за Литва, което липсва при останалите кандидати.

Другите й основни съперници, кандидати на социалдемократите и работническата партия, получават според прогнозните допитвания по 10%.

Бившият президент Валдас Адамкус коментира, че според него предизборна кампания не е имало реално, а така наречените телевизионни дебати са били шега, тъй кандидатите един след друг са представяли програмите си, без да дискутират.