fallback

Заплахи за гражданска война в Тайланд

Пореден протест се проведе в Тайланд

11.05.2014 | 10:30 Автор: Ирина Георгиева

Пореден протест се проведе в Тайланд. Този път той беше в защита на отстранения преди дни от Конституционния съд премиер Инглук Шинаватра и събра хиляди нейни поддръжници.

Чуха се дори и заплахи за гражданска война, ако правителството падне. От полицията и армията са заявили, че имат готовност да се намесят, ако това се наложи, но ще употребят сила в краен случай. Това заяви Уенг Тоджитракан, лидер на партията на червените ризи.

„Сигурен съм, че 98-99% от групата на „Червените ризи“, както и хората, които обичат демокрацията – няма да позволят това да се случи. Ако сенатът назначи неутрален министър-председател, тогава със сигурност ще има стълкновения в градовете. Няма да откликнем на нито една молба на антиправителствените протести – те по-скоро биха запалили искра, която ще опустоши страната.“

Според решението на съда Шинаватра е злоупотребила с правомощията си и е вкарала страната в дълбока политическа криза. Искането срещу нея беше внесено от група сенатори, според които тя незаконно е сменила шефа на службата за национална сигурност през 2011 година.

Според съда смяната нарушава конституцията на държавата. Съдът също отсъди, че замесените в случая министри трябва да напуснат заеманите от тях правителствени постове. Поддръжници на Шинаватра обвиняват съда, че се опитва да свали Инглук чрез несправедливо използване на съдебната система след шест месеца на антиправителствени протести, които не доведоха до свалянето й от власт.

Темата обобщава Аспарух Йорданов:

 

 

fallback
Още от Свят
fallback