fallback

В Източна Украйна се провежда референум

Населението на източните региони е разединено по отношение на референдума

11.05.2014 | 09:43 Автор: Ирина Георгиева

В Източна Украйна днес се провежда референдум за независимост, организиран от проруските поддръжници. Допитването се провежда в Донецка и Луганска област. Анализатори разглеждат днешния вот като потенциална стъпка за федерализация на страната и евентуално по-нататъшно присъединяване към Руската федерация.

Повече от три милиона души се очаква да гласуват на референдума за независимост в Източна Украйна, който Киев определя за незаконен. Според анализатори допитването до голяма степен може да бъде манипулирано, тъй акто се провежда без да има ясен контрол за автентичността на бюлетините или избирателните секции – нещо, което може да доведе до сериозни последици за Украйна и отношенията между Москва и Запада.

Допитването рискува да превърне и изолираните случаи на сблъсъци в гражданска война. Населението на източните региони е разединено по отношение на референдума.

Проучвания на общественото мнение сочат, че повечето жители искат да останат в рамките на Украйна, но като автономна република, която е в състояние да се съпротивлява на прозападния път на Киев след свалянето на президента Виктор Янукович.

 

fallback
Още от Свят
fallback