Меркел и Оланд готови за трето ниво на санкции срещу Русия

„Следващите две седмици ще бъдат много важни“, заяви Ангела Меркел

10.05.2014 | 17:36
Меркел и Оланд готови за трето ниво на санкции срещу Русия

Германия и Франция са готови да се споразумеят по нови санкции срещу Русия, ако подготвяните за 25 май 2014 президентски избори в Украйна се провалят, съобщиха канцлерът Ангела Меркел и президентът Франсоа Оланд на 10 май 2014, цитирани от Ройтерс.

В съвместно изявление двамата съобщиха, че са договорили подкрепата си за по-строги санкции в области като енергетика, отбрана, финансови услуги и технологии, отколкото лидерите на ЕС посочиха на срещата си на 6 май 2014.

„Ще бъдем готови да наложим нови санкции срещу Русия, ако изборите на 25 май в Украйна се провалят“, заяви Меркел на съвместен брифинг с Оланд в Щралзунд.

Германия разчита на РУсия за 40% от доставките на природен газ. Сп. Щерн съобщава, че германският ръст би се понижил с 0,9% през 2014 при по-строги санкции.

Меркел и Оланд оцениха референдумите в Източна Украйна като „незаконни“.

„Следващите две седмици ще бъдат много важни“, заяви Ангела Меркел, цитирана от АФП.

Френският президент Франсоа Оланд поддържаше същия тон, отбелязва агенцията, но с опит да остави вратата отворена за диалог: „Бихме предпочели да не се стига до трети етап на санкции, но зависи от това какво ще се случи в следващите дни“, добави той.

Париж и Берлин напредват предпазливо в областта на санкциите, които ще излязат скъпо на европейските икономики, пише френският в-к Фигаро.

В интервю за немския вестник Билд, полският президент Бронислав Коморовски заявява: „Не разбирам начина, по който някои германци гледат на Русия. По-добре да загасим огъня сега, отколкото да чакаме по-големия пожар да обхване и други страни. Не можем просто да стоим и гледаме, когато една страна е изнудвана с насилие и военна сила, точно на прага ни“.

Руският президент Владимир Путин ще се срещне със западните лидери за пръв път след избухването на украинската криза. Той ще участва в тържествата по случай края на Втората световна война във Франция на 6 юни 2014, съобщи руският посланик Александър Орлов в Париж на 8 май 2014, пред телевизия BFM.

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са сред поканените на церемонията в Нормандия, по случай 70-годишнината от Денят Д. Десантът на плажа в Нормандия е най-голямата военна операция /“Нептун“/, с която съюзниците /Великобритания, САЩ и Канада/ променят хода на Втората световна война, откривайки втори фронт.

Посланик Орлов потвърди планираното участие на Путин, след като президентът и военният министър на Франция заяви, че руският президент – обвинен от Запада в дестабилизиране на Украйна – все пак е добре дошъл.

Министърът на отбраната на Франция, Жан-Ив Льо Дриан добави, че отмяната на поканата на Путин би било историческа обида.