fallback

САЩ разкритикува посещението на Путин в Крим

Джен Псаки определи това посещение като провокативно и ненужно, тъй като според САЩ Крим принадлежи на Украйна

10.05.2014 | 13:26 Автор: Ирина Георгиева

САЩ отправиха критики към руския президент Владимир Путин по повод посещението му в Крим и отново отхвърлиха анексирането на черноморския полуостров към Русия. Джен Псаки, говорител на Държавния департамент, определи това посещение като провокативно и ненужно, тъй като според САЩ Крим принадлежи на Украйна.

Джен Псаки допълни, че САЩ не са забелязали изтегляне на руските войски от украинската граница, което бе обявено по-рано тази седмица от Путин, и прикани Москва да намали напрежението. Тя призна, че държавният секретар Джон Кери е разговарял по телефона с руския външен министър Сергей Лавров на два пъти по темата Украйна, както е било и през последните няколко дни.

Псаки каза, че засега няма планирани нови преки срещи между Вашингтон и Москва по украинската криза и повтори становището на САЩ, че Украйна трябва да бъде представена на всички евентуални преговори за нейното бъдеще.

Следващата седмица Кери ще бъде в Лондон за преговори по кризата в Сирия и има предположения, че той ще има среща с Лавров някъде из Европа.

Малко по-рано външното министерство в Москва съобщи, че Лавров е казал по телефона на Кери, че е необходимо час по-скоро да започнат преговори между Киев и югоизточните райони на Украйна при посредничеството на ОССЕ.

 

fallback
Още от Свят
fallback