9 май - Ден на Европа

На този ден е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз

09.05.2014 | 11:03 Редактор: Ирина Георгиева
9 май - Ден на Европа

На 9 май преди 64 години френският външен министър Робер Шуман отправя призив за обединение на Европа, преодоляване на вековните различия и изграждане на общо бъдеще.

На  този ден е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. Тогава в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация".

„Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена от конкретни постижения, които създават на първо място солидарност. Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват“, отбелязва през 1950 година в Париж Шуман.

Идеята за обединяване на Европа е включвала създаване наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ.  По този начин се е предполага и създаване на гаранция за мир на континента.

Идеята била предложена от Жан Моне, икономически съветник на френския външен министър. Предложението, обявено от Шуман, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. През април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност – Европейска общност за въглища и стомана.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани.

През 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа. Тази дата е сред символите на Обединена Европа, заедно със синьото знаме с  12 златни звезди и химна на Общността „Одата на радостта.“

Сега в Европейския съюз членуват 28 държави. България се присъедини към ЕС на 1 януари. Денят на Европа у нас ще бъде честван в цялата страна чрез различни събития и мероприятия.

На Терминал 2 на летище „София” Софийската филхармония ще представи класически пиеси, междувременно в Градина „Кристал” в столицата Софийският духов оркестър също ще изнесе концерт.  

В Русия на 9  май традиционно се чества  Денят на победата над хитлеристка Германия. Кулминация на честванията се очаква да бъде военният парад в Крим, който обяви независимост от Украйна преди месец.