Руското МвнР: Шефът на НАТО да не е сляп?

09.05.2014 | 07:31
Руското МвнР: Шефът на НАТО да не е сляп?

Все още няма никакъв признак" за изтегляне на руските войски, струпани по украинската граница, заяви от Варшава генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на 8 май 20143.

Коментарът му стана повод за светкавична размяна на остри реплики между него и Москва в социалната мрежа Туитър. Руското външно министерство иронично попита - „Шефът на Алианса да не е сляп, че да не вижда изтеглянето“. Расмусен отговори с чувство за хумор, но само в началото.

"Първо, за слепотата, да кажа, че имам много добро зрение. Въпреки че Русия каза, че е започнала да изтегля войските си, досега не сме видели такова нещо. Ако видим, че е започнала изтегляне, първи ще ги приветстваме. Няма да се поколебаем. Продължаваме да настояваме руснаците да допринесат за деескалация на напрежението - да изтеглят войските си и да спазват международните си задължения" - заяви генералният секретар на НАТО.

Според представителя на Държавния департамент на САЩ Мари Харф САЩ искат да работят с Русия, ако има възможност. В началото на април преговорите бяха прекратени заради кризата в Украйна.
САЩ са готови да обсъждат въпроси около системата за ПРО.


Междувременно стана ясно, че американските специални служби ще участват в международно учение в пет страни от Северна Европа, включително в Прибалтийските, съобщи пресслужбата на Пентагона. Учението Пролетна буря ще се проведе до два месеца в Литва, Латвия, Естония, Полша, Финландия, Норвегия и Швеция.
Съобщението се появи малко след като руският президент Владимир Путин обяви, че изтегля войските си от границата с Украйна.