fallback

Австралия изненада с по-ниска от очакваната безработица

Само за април новооткритите работни места са над 14 хиляди

08.05.2014 | 14:42 Автор: Мариета Иванова

Данните за безработицата в Австралия изненадаха анализаторите. Процентът на хората без работа от трудоспособното население към началото на май е 5.8% при очаквани 5.9%.

Работните позиции на половин работен ден остават без промяна, но са открити 14 200 нови работни места на пълен работен  ден през април, става ясно от коментар на Bloomberg. Работната сила остава 64,7% от населението в страната.

Данните са изненадващо положителни, предвид опасенията от последните дни за отслабване на автомобилната индустрия, наред с плановете на авиопревозвача  Qantas да освободи около 5 хиляди души.

Плановете на авиокомпанията предвиждат 2200 души ще бъдат съкратени до юни и още 3000 до края на 2015. Железопътната компания  Aurizon също планира да освободи  490 души, а производителят на стомана Arrium- 120, отбелязва Bloomberg.

„При всички тези новини за съкращения на висококвалифицирани кадри, данните за безработица от едва 5,8% са доста добри.

Естествено новините около бюджета другата седмица също са много важни. Правителството в Австралия планира програма за подобрение на инфраструктурата на стойност за 10 милиарда долара, така че добрите новини около безработицата може и да продължат“, коментира анализаторът на Bloomberg Пол Алън.

 

fallback
Още от Свят
fallback