Белият дом няма данни за изтеглянето на руските войски от границата с Украйна

Изявлението на Путин на пресконференцията с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер на 7 май 2014

07.05.2014 | 20:25

В отговор на съобщението на Русия, че изтегля войските си от границата с Украйна, направено на 7 май 2014, Белият дом съобщи, че не е видял доказателство, че Москва прави точно това и е убеден, че референдумът за откъсване на територии от Украйна ще бъде отменен, а не просто отложен.

„Ние определено приветстваме разумното и прозрачно оттегляне“ на руските военни части от граничните зони, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест пред репортери, придружаващи президента на САЩ Барак Обама в Арканзас и Калифорния, цитиран от Ройтерс. „Към момента няма доказателство за подобно изтегляне“, добави той.

Украинският министър-председател Арсени Яценюк заяви, че не вярва на Владимир Путин, който покани сепаратистите от Донбас да отложат референдума, предвиден за неделя, 11 май 2014.

Ген.-секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в Полша, че по въпроса за колективната отбрана на фона на украинската криза алиансът „е готов да направи каквото трябва, докато се налага“, съобщи прессекретарят на НАТО Оана Лунгеску в свой туит. Самият Расмусен съобщи в Twitter, че „съюзническите кораби, самолети и учения показват бдителност и решимост от Балтийско до Черно море. Ние ще продължим да засилваме сигурността на НАТО.“

По-рано на пресконференция в Москва заедно с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер, руският президент Владимир Путин съобщи, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна и сега те се намират там, където обичайно провеждат учения, на полигона, съобщи РИА Новости.

НАТО също няма индикации, потвърждаващи, че Русия е изтеглила войските си от украинската граница – съобщи АФП. Алиансът оцени броят на руските войници там на 40 000 души.

Правителствата на ЕС постигнаха на 7 май 2014 предварителна договореност да разширят санкциите срещу Русия в рамките на украинската криза. Новите мерки би трябвало да засегнат по-голям брой лица и компании още от понеделник, 12 май 2014, съобщава АФП.

Изявлението на Владимир Путин в Москва – във видеото.