fallback

Струва ли си парите най-новият американски самолетоносач USS Gerald R. Ford?

Корабът за $13 млрд кораб е най-скъпият в историята

06.05.2014 | 15:07 Автор: Георги Стоянов

Най-новият американски самолетоносач USS Gerald R. Ford, носещ името на 38-мия президент на САЩ, започва да придобива очертания в корабостроителницата на Huntington Ingalls в Нюпорт.

Струващият близо 13 милиарда долара плавателен съд е най-скъпият в историята и вече е надхвърлил бюджета си с 22%. Строежът също се забавя с 6 месеца и USS Gerald R. Ford ще се присъедини към американския флот едва през пролетта на 2015.

„Мога да ви кажа, че през 2065 този кораб ще продължава да изпълнява функциите, за които данълкоплатците са платили”, уверява Майкъл Петърс, изпълнителен директор на Huntington Ingalls Industries.

Най-голямата промяна спрямо самолетоносачите от клас Нимиц, които за момента са на въоръжение в американския флот, е редизайнът на палубата, от която излитат изтребителите. Асансьорите за изтребители са 3 вместо 4, има отделно място за приземяване на хеликоптери, както и първата по рода си електромагнитна система за катапултиране на изтребители. Промените ще позвлят 25% повече излитания на ден.

Освен това новият ядрен реактор, ще генерира 250% повече енергия в сравнение с реакторите на самолетоносачите от клас Нимиц.

fallback
Още от Свят
fallback