fallback

Машина на времето: Какво промени европейската политика от 1979 г. досега

06.05.2014 | 13:24 Автор: Ирина Георгиева

Три седмици преди изборите за Европейски парламент, организацията създаде уникален проект, озаглавен Машина на времето. Той показва как се е променила политиката на Стария континент от 1979 досега.

Годината е 1979 – годината на първите избори за Европейски парламент. Пътувате от Франция за сватба в Италия. И се озовавате на дълга опашка на границата, където нервно изяждате кутията с шоколадови бонбони, купена за младоженците. През 2014 г. пътниците във влака дори не разбират кога са влезли в Полша – разбират го по телефонното съобщение от местния мобилен оператор. Двата текста са детайли от интернет сайта EU Time Machine ("Машината на времето на Европейския съюз") и описват една от многобройните промени в живота на европейците, постигнати от политиките на Общността - улесненията, породени от свободата на движение, разширяването на гражданските свободи; контрола върху злоупотребата с лични данни, върху качеството на храните, уеднаквяването на роуминго таксите, контрола върху химикалите за битови нужди, пълноценното въвличане на жените в пазара на труда, единната европейска валута.

"През 2014 г. ЕС със своите повече от 500 млн. граждани e глобален играч, в който страните могат да говорят в един глас по въпроси като търговията и развитието и могат да си сътрудничат в борбата с престъпността и други световни проблеми като климатичните промени. Това наистина е постижение", обобщават създателите на "Машината на времето".

За илюстрация на промените използват апартамент. С изглед към центъра на Будапеща.

Вижте "Машината на времето на Европейския съюз" в следващия видео репортаж:

fallback
Още от Свят
fallback