Лодка с нелегални имигранти се обърна край Самос, 22 загинаха

Две лодки се опитвали да стигнат от Турция до Гърция

05.05.2014 | 22:44
Лодка с нелегални имигранти се обърна край Самос, 22 загинаха
Лодка с нелегални имигранти се обърна край Самос, 22 загинаха

Най-малко 22 души, сред които жени и деца се удавиха при потъването на две лодки в Егейско море. 65 емигранти се опитвали да стигнат от Турция до Гърция, повечето били сомалийци, съобщава АФП. Инцидентът е станал близо до о-в Самос. Шестима са обявени за изчезнали.

Бреговата охрана е съобщила,  че на палубата на 10-метровата яхта са били открити 18 тела, а още четири били открити в морето.

36 оцелели, сред които три жени и едно дете са получили помощ от Бреговата охрана, която е пристигнала на мястото на инцидента. Детето е било настанено в болница в Атина.

Причината за потъването на малката яхта и лодката близо до о-в Самос се разследва. Спасителната операция включва два хеликоптера и много кораби, включително и на Бреговата охрана, катер на европейската агенция Frontex и три риболовни  кораба.

Гърция е една от основните европейски страни-цел на кандидатите-мигранти от Африка, Близкия и Средния Изток. От началото на 2014 най-малко 19 души са загинали в Егейско море, при опит да стигнат до Гърция с лодки, съобщава Амнести интернешънъл.

Между август 2012 и март 2014 броят на загиналите или безследно изчезнали е 188 души – възрастни и деца.

Подробности за инцидента край о-в Самос – във видеоматериала на международния редактор Теодора Георгиева