fallback

Арсений Яценюк обвини в бездействие вътрешното министерство на Украйна

Яценюк обеща пълно и независимо разследване за безредиците и пожара в Одеса, които доведоха до смъртта на 46 души

04.05.2014 | 20:48 Автор: Ирина Георгиева

Украинският премиер Арсений Яценюк обвини вътрешното министерство на страната в бездействие по време на безредиците и пожара в Одеса, които доведоха до смъртта на 46 души. Яценюк обеща пълно и независимо разследване, което да доведе до наказание за виновните.

Междувременно руски и немски водещи медии твърдят, че агенти на ЦРУ и ФБР помагат на новите киевски власти да се справят с безредиците в югоизточната част на Украйна. Шефът на германското контраразузнаване пък предупреди, че заради кризата в Украйна ЕС ще стане мишена на руски шпионаж.    В Одеса e сменен началникът на милицията, като новият изпълняващ длъжността е генерал-майор Иван Катеринчук. Министърът на вътрешните работи съобщи, че в Одеса е уволнено цялото ръководство на силите за сигурност.

Междувременно премиерът Арсений Яценюк посети града, в който бяха ранени стотици хора. Оповестени бяха имената и на 14 загинали, като всички са местни жители.

"Разрушаването на страната и разделянето й са руски план.",заяви Яценюк и добави, че "В Одеса всичко беше нормално последните два месеца, докато Кремъл не изпрати хора, които да повишат напрежението. Одеса е много ценна за Русия, но е много по-важна за нас, защото това е нашият град, нашата страна и нашите хора."

Във втория ден на траур в Одеса беше отслужена панихида в памет на жертвите, от 2 май. На поклонението се събраха над хиляда души. Непосредствено след церемонията напрежение имаше пред сградата на милицията в града. Около 1000 проруски сепаратисти обвиниха полицаите, че са паднали на колене пред Киев.

На централния площад в Одеса е разпънато голямо знаме на Русия, около което са поставени икони и цветя. Там проруските демонстранти заплашват журналистите и искат от тях да показват журналистическите си карти. Междувременно Донецката народна република обяви формирането на първия полк на републиканската армия , в която ще се обединят всички сили на народната самоотбрана. Според проруските демонстранти в полка вече са се записали над 800 души.

fallback
Още от Свят
fallback