fallback

В част от Канада налагат глоби за неваксинираните срещу Ковид-19

Глоби се планират и в други страни по света

12.01.2022 | 21:30 Автор: Ваня Кузманова

Радикална мярка срещу разпространението на Ковид-19 въвежда френскоезичната канадска провинция Квебек. Отказващите да се ваксиннират пълнолетни жители ще бъдат глобявани, е обявил премиерът ѝ Франсоа Лього пред медии.

По думите му отказът от ваксинация води до последици за здравната система, поради което правителството на Квебек е преценило, че не е справедливо всички жители да плащат цената. Глобата няма да се прилага при хора, които по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани.

Около 10% от пълнолетните в Квебек не са ваксинирани, но те представляват около 50% от пациентите в интензивни отделения.

Провинцията вече е въвела вечерен час от 22:00 до 17:00 ч. в опит да спре разпространение на заразата. Глобяването е първата мярка от подобен характер, която държавата въвежда. 

Глоби се планират и в други страни по света

В Гърция хората над 60-годишна възраст трябва да си поставят най-малко една доза от ваксините срещу Covid-19 до 16-ти януари. В противен случай ще бъдат глобявани с по 100 евро на месец, докато не си поставят ваксина.

В Австрия ще се налагат глоби до 3 600 евро. Очаква се тази мярка да влезе в сила от февруари за всички над 14 години.

В Италия жителите на и над 50 години трябва да са с поне една доза, тъй като от средата на февруари влиза глоба, която може да възлезе и на 1600 евро. Глобата се отнася до тези, които напускат домовете си, за да отидат на работното си място.

Повече по темата четете в Puls.bg  

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback