fallback

Турция открадна сърцата на руските купувачи на имоти у нас

На фона на ноемврийския срив на лирата продажбите там скочиха с 50%

11.01.2022 | 22:10 Автор: Здравко Черкезов

2021 година беше бурна за пазарите на недвижими имоти. Динамиката се завърна - границите започнаха да се отварят, туристите тръгнаха да пътуват, а интересът, цените и броят на сделките с имоти започнаха да нарастват.

На този фон Турция е страната, към която рускоезичните купувачи на недвижими имоти са проявили най-силен интерес към 2021 г., сочи годишната класация на руския портал за недвижими Prian.ru.

Страната измества България от първото място, след като през цялата минала година сделките за продажби на имоти на чужденци там растяха, а на фона на ноемврийския срив на лирата скочиха с 50%. Турските власти очакват общо за 2021 г. да са били продадени недвижими имоти на стойност 7,5 млрд. долара на чуждестранни инвеститори.

Жителите на Москва, Санкт Петербург, Казан, Алмати и Киев са проявили най-силен интерес към турските недвижими имоти, предимно евтини курортни къщи и апартаменти, а продажби са реализирани, както обикновено, в Истанбул, Алания и цялото средиземноморско крайбрежие.

България, която заемаше първото място през 2020 г., отстъпва на второ за 2021 г. Но пазарът на недвижими имоти в страната процъфтява, отбелязват анализаторите на Prian.ru и посочват, че цените, особено на курортните жилища, и продажбите се покачват. Най-активен интерес към ваканционните имоти проявяват самите българи, както и чужденци - чехи, словаци, поляци и румънци.

Руснаците вече не са толкова активни, колкото преди. Те са предимно продавачи, сочат наблюденията на руския портал за имоти. Сред чуждестранните купувачи на имоти в България има също жители на Тел Авив, Ташкент, както и от Украйна и Беларус.

На трето място за поредна година е Испания въпреки 13% спад в търсенето. Като причина се посочват липсата на директни полети и неподготвеността на по-голямата част от рускоезичните купувачи за сключване на сделки от разстояние. Въпреки това испанският пазар се възстановява стабилно след 2020 г., особено в курортите, където инвеститорите са традиционно активни. Тук жилищата поскъпват, а недостигът на жилищни имоти и евтините кредити нагряват цените. Рускоезичните купувачи традиционно се интересуват от апартаменти и вили на Коста Бланка в Аликанте на цени до 300 хил. евро.

Четете повече по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback