fallback

НАТО може да започне да разглежда Русия като противник

Това заяви пред журналисти заместник-генералният секретар на Алианса Александър Вершбоу

02.05.2014 | 14:58 Автор: Мариета Иванова

След две десетилетия на опити да изгради партньорски отношения с Русия е възможно  НАТО да започне да разглежда страната като съперник, заявил пред журналисти заместник-генералният секретар на Алианса и бивш посланик на САЩ в Русия Александър Вершбоу.

„Очевидно, че руснаците обявиха НАТО за противник, така, че сме длъжни да започнем да разглеждаме Русия вече не в качеството на партньор, а по-скоро като противник”, съобщава Lenta.ru, цитирайки информация на Associated press.

По думите на Вершбоу анексирането на Крим от Русия и нейната „очевидна манипулация” на безредиците в Източна Украйна коренно са променили отношенията между НАТО и Русия.

„В Централна Европа ние, очевидно, имаме две мнения относно това каква трябва да бъде европейската безопасност,” коментира Вершбоу. – „Ние трябва да защитим сувернитета и свободния избор на съседите на Русия, докато Русия явно отново се опитва да наложи хегемония и да ограничи суернитета им под предлог, че защитава руския мир”.

Вершбоу посочи още, че Северноатлантическият алианс, създаден преди 65 години като  крепостна стена срещу бившия Съветски съюз, обмисля нови защитни мерки, насочени към възпиране на Русия от всяка агресия срещу пограничните страни-членки на НАТО, като например балтийските страни, които бяха част от бившия Съветски блок.

Още по темата

 „Искаме да сме сигурни, че ще можем бързо да се притечем на помощ на тези страни, ако има заплаха, дори и косвена”, подчерта той. За целта членките на НАТО трябва да съкратят времето за реакция на своите сили, смята Вершбоу.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback