Заразените с Омикрон са по-малко податливи към инфекция с Делта?

Получените данни от направени изследвания отбелязват в известна степен завишаване в имунната защита

10.01.2022 | 09:38 Редактор: Жаклина Иванова
Заразените с Омикрон са по-малко податливи към инфекция с Делта?

Екип от изследователи, свързани с множество институции в Южна Африка, откриха данни, според които хората, заразени с новия вариант на Ковид-19 - Омикрон, вероятно ще са по-малко податливи към инфекция от най-често срещания Делта вариант на вируса.

Заради своята голяма издръжливост и лесна преносимост Делта вариантът на SARS-CoV-2 е най-широко разпространеният и най-тежко протичащият от всички разновидности на вируса.

Новият Омикрон вариант се разпространява по-бързо и лесно от Делта, но засегнатите хора са с по-леко изразена и не толкова тежко протичаща симптоматика. Заради множеството си мутации обаче, използваните до момента методи на лечение и защита не са толкова ефективни.

Екипът от изследователи от Южна Африка наблюдава 15 позитивни за Омикрон варианта пациенти, някои от които са ваксинирани, а други не, за да видят колко добре тяхната имунна система ще реагира към инфекция с Делта варианта, пише puls.bg.

Получените данни от направените изследвания отбелязват в известна степен завишаване в имунната защита към Делта варианта.

След две седмици специалистите провеждат тестове с кръвни проби на участниците в изследването, за да проверят до каква степен тяхната имунна система би могла да се справи с повторна среща с Омикрон или Делта варианта на SARS-CoV-2.

Резултатите показват 14-кратно повишаване на способността за превъзмогване на инфекция с Омикрон и 4,4-кратно увеличение в тази за преодоляване на Делта.

Въпреки получената информация от проведеното изследване, е важно да се отбележи, че причината за завишената резистентност към Делта все още не е напълно изяснена. Поради тази причина е необходимо провеждането на допълнителни анализи, които да потвърдят получената информация.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК