Ранени полицаи и десетки арестувани французи на протестите срещу Ковид мерките

Повече от 100 хиляди души излязоха по улиците на Франция

09.01.2022 | 14:06 Редактор: Елеонора Танева

34 души са арестувани, а 10 полицейски служители са били ранени по време на протестите във Франция срещу Ковид мерките. 

Президентът Макрон заяви, че иска да им досади и те му отговориха със същото - над 100 хиляди души излязоха по улиците на Франция в събота, разгневени от здравните пропуски и острата реторика на държавния глава към неваксинираните. 

Искрата на недоволството беше запалена от новия законопроект, чиято цел е премахването на отрицателния тест за Ковид като средство за достъп до междуградския транспорт и обществените места. Ако текстовете бъдат приети - публичните пространства ще могат да се посещават само от напълно ваксинирани хора. За протестиращите - по този начин се потъпкват свободите им.

"Почни на 60 години съм и винаги съм пътувала свободно. Никога не съм преживявала нещо подобно. Бяхме свободни да се съгласяваме или не с начина, по който ни третират", не крие възмущението си протестираща.

Управляващите очакват новите правила за ваксинационните паспорти да влязат в сила до 15 януари. Предложението мина на първо четене в долната камара на френския парламент, но процеса по приемането му може да бъде забавен от доминирания от опозицията Сенат.

Вижте повече в репортажа Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Доста над 100К са били. Да не говорим за останалите страни по света... Сигнализирай за неуместен коментар