Христо Петров: Сирия гледа много сериозно на връщането на бежанците в страната

Правителството е заделило ресурс за подпомагане на хората, които искат да се върнат, коментира журналистът

02.05.2014 | 11:05 Редактор: Мариета Иванова
Христо Петров: Сирия гледа много сериозно на връщането на бежанците в страната

Тригодишният конфликт в Сирия утвърди позициите на правителството, което доказа, че може да осигури светския характер на страната, както и снабдяването на гражданите в условията на една финансова и физическа война. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air журналистът Христо Петров. Той посочи още, че усилията на сирийското правителство в тази посока са още по-показателни, предвид факта, че 75% от инфраструктурата на Сирия е унищожена „от тези джихадисти, които влизат в страната, а не от сирийската армия”.

Журналистът подчерта, че темата за бежанците е част от голямата вълна за натиск върху правителството, подобно на химерата за химическата вълна, която управляващите водят срещу собствения си народ.

„Вече има неоспорими доказателства, че химическите оръжия са използвани от опозицията, а не от управляващите. Има доказателства и за това кои са вдъхновителите на Арабската пролет, част от която е Сирия. Основни спонсори на тази геополитическа промяна са Катар и Саудитска Арабия, при която вече видяхме смяна на светските правителства в Тунис, Египет, Либия с ислямстки”, коментира експертът.

Анализаторът посочи още, че сирийското правителство много сериозно гледа на въпроса за връщането на бежанците в страната. Дори имало заделен ресурс, въпреки недостига на средства, за подпомагане на желаещите да се върнат в Сирия, като помощта е както за транспортни разходи, така и за подпомагане при възстановяване на жилищата им и т.н., обясни Петров. Той посочи, че процесът на завръщане на напуснали страната си сирийци вече е започнал.

По думите му България изостава с разбирането на Сирийската пролет. - „Тя сега започва, и е много по-различна от Арабската пролет”, заяви журналистът.

Петров посочи още, че за насрочените на 3 юни тази година президентски избори вече има регистрирани 17 кандидата, което се случва за първи път страната. Един от първите регистрирани е противник на режима на Башар Асад и представител на Комунистическата партия, придобил популярност именно в тригодишния конфликт.

Цялото интервю вижте от видео файла.