fallback

Руските пазари са под натиск заради конфликта с Украйна и вълненията в Казахстан

Рублата отслабна до най-ниско ниво от повече от осем месеца спрямо долара тази седмица

07.01.2022 | 22:46 Автор: Теодора Патронова

Руските пазари бяха подложени на неочакван натиск, като инвеститорите са все по-загрижени от евентуална инвазия в Украйна и внезапното отприщване на вълнения в съседен Казахстан. Рублата отслабна до най-ниско ниво от повече от осем месеца спрямо долара тази седмица, като 1 долар се разменяше за 77 рубли, преди да се възстанови донякъде в петък.

Тези ходове са в противоречие с иначе силното икономическо положение на страната, високите цени на петрола и централната банка, която повиши лихвите няколко пъти, за да подкрепи валутата, пише Wall Street Journal. 

"Пазарите винаги са нащрек за по-голямо руско геополитическо участие в региона - това е нещо, което инвеститорите, изложени на Русия, винаги имат в съзнанието си", каза Саймън Киджано-Евънс, главен икономист в Gemcorp. "Възможно е да има известно преливане и допълнителен натиск върху рублата."

Русия отдавна е труден пазар за инвеститорите. Дългова криза в края на 90-те години изгори поколение спекуланти, които влязоха в страната в края на комунизма. Сривът на цените на петрола през 2014 г. и нахлуването на президента Владимир Путин в Крим удариха валутата. Спонсорираната от Русия намеса в изборите на Запад доведе до нови кръгове от икономически санкции.

Но безстрашните инвеститори бяха възнаградени с високи лихвени проценти и понякога относително стабилна валута при дългогодишния шеф на централната банка Елвира Набиулина. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback