МВФ отпусна помощ за Украйна в размер на 17,1 млрд. долара

Първият транш е в размер на 3,2 млрд. долара и ще помогне на страната засега да избегне фалита

01.05.2014 | 09:05 Редактор: Красимир Кирев
МВФ отпусна помощ за Украйна в размер на 17,1 млрд. долара

МВФ отпусна помощ за Украйна в размер на 17,1 млрд. долара. Първият транш  от  3,2 млрд. долара и ще помогне на страната засега да избегне фалита. Парите ще бъдат превени по сметката на Киев до дни. Повече от половината от тези средства са предназначено за директно вливане в бюджета на Украйна.

Ръководителите на МВФ изразиха задоволство от предприетите реформи от страна на украинското правителство, отнасящи се до промените в закона за обществените поръчки и вдигането на цената на газа за битовите потребители.  Увеличението е с 50% и влиза в сила от днес, 1 май. На 10 април Световната банка посочи, че условията по заема ще станат причина за свиване на общото потребление в Украйна с 8%, както и ще блокира капиталовите инвестиции. 


"Това е програма, която съдържа рискове при изпълнението,” заяви управляващ  директор на МВФ Кристин Лагард. – „Ние ще изпълняваме строг мониторинг на употребата на тези средства. Ще има мониторингов доклад на всеки два месеца. Вярваме, че Украйна има възможност да се възползва от момента, да скъса окончателно с предишни порочни фискални и монетарни практики".

Лагард обаче предупреди, че икономиката на Украйна може да пострада тежко от засилване на санкциите срещу Русия, заради значението й като пазар за износ. 

Очаква се украинската икономика да се свие с 3% тази година. През първото тримесечие производството спадна с малко над 1%, но заради управленския хаос се очаква тази негативна тенденция да се задълбочи в следващите месеци.