Сергей Лавров потвърди думите на Путин: Засега не мислим за ответни санкции

Искаме да дадем време и възможност на нашите партньори да се успокоят. Ако обаче нещата опрат до икономически санкции, и ние ще действаме, заплаши Лавров.

01.05.2014 | 09:00 Редактор: Красимир Кирев
Сергей Лавров потвърди думите на Путин: Засега не мислим за ответни санкции

Санкциите на Запада срещу Русия са „безсмислени”, заяви в Чили руският външен министър. Той допълни още, че страната му няма намерение сляпо да копира подобно поведение и иска да даде шанс на партньорите си да се успокоя, съобщи ИТАР- ТАСС.

Нова оценка на ситуацията ще бъде направена, ако неоснователното назидателно поведение към Русия продължи, ако бъдат направени опити за използване срещу нея на икономически лостове, коментира още Лавров след срещата си с чилийския външен министър Ералдо Муньос.

По думите на Лавров САЩ не са обезпокоени за съдбата на Украйна, а искат да докажат, че ще е „ така, както те са решили - винаги и за всичко”.

"Смятам, че по-правилният подход е да бъдат дисциплинирани групировките, които взеха властта чрез преврат, а не да бъдат налагани санкции на Москва! Хората в Киев нарушиха всички споразумения от 27 февруари. ЕС е забравил оценката си за партия „Свобода“, например, която през 2012 г. беше определена като радикална. Сега тя е част от новата политическа върхушка.Сега важно за Русия, Европа и САЩ е да не фаворизират дадени международни актьори пред други, а да търсят директен диалог", коментира Лавров.