fallback

Отново няма политически консенсус за увеличаване на минималното заплащане в САЩ

Идеята е часовата ставка да бъде вдигната от 7,25 долара до 10,1 долара за следващите 3 години. След този период увеличението ще бъде съобразявано с инфлацията.

01.05.2014 | 08:55 Автор: Красимир Кирев

Американският президент Барак Обама отново критикува Републиканската партия, за това че блокира един от ключовите му приоритети в законодателството – вдигането на минималната заплата. Ако все пак стане факт, тази мярка ще бъде предприета за пръв път от 5 години.

По време на последното гласуване, законопроектът не успя да постигне необходимата подкрепа от 60 гласа в Сената и така процедурната пречка остава. Едва един републиканец подкрепи законопроекта, като резултатът от гласуването беше 54 "ЗА" и 42-ма "ПРОТИВ".  Обама реагира с обвинението, че неговите политически опоненти оставят на произвола бедните и хората от ниската средна класа. „С това гласуване те лишиха от по-високи доходи 28 млн. трудещи се американци. Те остават бедни. Имайте предвид, че това увеличение няма да е за сметка на допълнителни данъци“, коментира Обама. 

Лидерът на демократите в Сената Хари Рид в последния момент гласува "против", за да си запази възможността да внесе законопроекта отново за разглеждаме. Мярката има сериозни критици в Бюджетната комисия. Според независимите експерти, повишението на заплатите наистина ще доведе до увеличаване на доходите на милиони американци, но в това време може да стане причина 1 млн. души да загубят работните си места. Мотивът – бизнесът няма да може да си позволи вдигане на минималната ставка и ще търси преструктуриране на служителите си.

fallback
Още от Свят
fallback