fallback

Украинската прокуратура заведе дело за окупацията на Областната управа в Луганск

29.04.2014 | 21:50

Проруските активисти щурмуваха сградата на областната администрация в Луганск. Редица административни сгради в други градове в областта също са под контролa на сепаратистите. Акцията им идва след като на 29 април 2014 изтече ултиматумът, който привържениците на федерализацията на Украйна в Луганск дадоха на управляващите в Киев.

Над 3000 привърженици на федерализацията на Украйна се събраха пред сградата. „Сградата е наша и толкова“, заяви лидерът на протестиращите Олег Дереко. По думите на някои от демонстарнтите, акцията не е била планирана. Протестиращите са искали да проведат митинг и да изпратят делегация, която да разговаря с регионалните депутати, но тъй като те са остъствали, емоциите са надделяли. Активистите възнамеряват да напуснат сградата ако губернаторът и законодателите се съгласят да преговарят.

Неизвестни нападатели са атакували местни жители в село, намиращо се в околностите на Славянск. Ранени са двама души.

На фона на нестихващото напрежение в източните региони на бившата съветска република, украинските лидери настояват депутатите в Киев трябва да приемат колкото е възможно по-бързо нова конституция, за да се запази единството на страната.

Украинската конституция трябва да се превърне в документ на националното единство – единство, което е силно необходимо за страната ни, единството, което е гаранция за запазване на украинската държава и което трябва да създаде Украйна като европейска държава и ще я запази като неделима и независима европейска държава, където всеки украински гражданин има законно място, заяви  министър-председателят Арсений Яценюк.

На 29 април 2014 стана ясно, че ЕК ще отпусне на Украйна финансова помощ от 365 млн. евро за борба с корупцията и конституционна реформа. Временният главен прокурор на Украйна заяви, че бившият президент на страната Виктор Янукович и приближените му са изнесли в Русия най-малко 32 милиарда долара, с които финансират сепаратистите.

Темата е акцент на срещата в Лондон за възстановяване на активите, откраднати по време на режима на Янукович.

Американският държавен секретар Джон Кери в интервю за Уолстрийт Джърнал заяви, че кризата в Украйна в голяма степен е личен проект на руския президент Владимир Путин. Кери добави, че Москва има нужда от още санкции, преди да спре да изнудва всички.

Кремъл предупреди, че отговорът на наложените наказателни мерки ще бъдат болезнен.

Вицепремиерът на Русия, Дмитрий Рогозин, управляващ въпросите по развитието на космонавтиката, предложи САЩ, след усилването на санкциите срещу Русия да изпращат астронавтите на Международната орбитална станция с помощта на батут, съобщава РИА Новости. "Анализирайки санкциите против космическата ни инвустрия, предлагам САЩ да изпращат астронавтите си с батут", написа Розогин в Туитър. На 28 април 2014 САЩ разшириха списъка на санкциите, включвайки в него седем руски граждани от 17 компании, включително компанията Ростех. Санкциите са наложени даради присъединяването на Крим и руските действия в Украйна. По-рано Рогозин обеща санкциите на САЩ против космическата промишленост на страната на не остават без последствия.

fallback
Още от Свят
fallback