fallback

В новия списък със санкции на ЕС към Русия няма бизнесмени

Броят на включените в черния списък достигна 48 души

29.04.2014 | 15:35 Автор: Мариета Иванова

Официалният вестник на ЕС публикува разширен списък на лицата в списъка със санкции заради събитията в Украйна. В новия списък са включени вицепремиерът Дмитрий Козак, заместник-председателят на Държавната дума Сергей Неверов и Людмила Швецова и постоянният представител на президента в Кримския федерален окръг Олег Белавенцев. С новото решение броят на лицата, санкционирани от ЕС, достигна 48, като всички са представители на властта, но не и на бизнеса. В понеделник разширен черен списък представиха и от САЩ. В него фигурират имена на ръководители в „Роснефт“ и „Ростех“- Игор Сечин и Сергей Чемезов, както и 17 руски компании, за собствениците на които се смята, че са от обкръжението  на Владимир Путин, съобщава руското издание „Ведомости“.

В  новия списък на ЕС попада и министърът по работите в Крим Олег Савелев, началникът на Генералния щаб Валери Герасимов, изпълняващият длъжността губернатор на Севастопол Сергей Меняйло, членът от Крим в Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Олга Ковитиди, народният губернатор на Луганска област Валери Болтов, лидерът на организацията „Донецка народна република“ Андрей Пургин и неговият съпредседател Денис Пушилин, заместник-ръководителят на „Народното опълчение на Донбас“ Сергей Циплаков и Игор Стрелков, който ЕС описва като „член на Главна дирекция разузнаване в Генералния щаб на въоръжените сили на Русия и асистент на самообявилия се премиер на Крим Сергей Аксенов“.

Банковите активи на подлежащите на санкции лица в Европа се замразяват и се налага забрана да им се издават визи за пътувания в страни от ЕС.

Часове по-рано стана ясно, че Япония и Канада също се присъединяват към налагането на санкции на Русия заради украинската криза.

Японските власти спират издаването на входни визи за 23 руски официални представители. Наложените от Токио рестрикции следват единодушното решение по темата от страна на лидерите на седемте големи развити страни (Г7). Канадският премиер Стивън Харпър също обяви разширяване на санкциите срещу Русия. По думите му Канада е наложила допълнителни икономически санкции срещу девет руски длъжностни лица и две банки.

"Нашето правителство даде да се разбере, че всички усилия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна ще имат последствия. Докато Русия показва неуважение към суверенитета на Украйна, Канада и нейните съюзници ще продължават да оказват натиск, който ще засили икономическата и политическа изолация", посочиха от пресслужбата на канадското правителство.

fallback
Още от Свят
fallback