fallback

Трябва ли да планираме бременността си след Ковид-19?

Не са налични научни данни за негативно влияние на ваксинацията срещу Ковид-19 върху репродуктивната функция

31.12.2021 | 09:00 Автор: Жаклина Иванова

Към момента не са налични научни данни за негативно влияние на ваксинацията срещу Ковид-19 върху репродуктивната функция или развитието на бъдещото дете, се пише в препоръките на руското здравно министерство по отношение организирането на медицинската помощ за бременни, родилки и новородени по време на пандемията.

Това е петото актуализиране на документа за методични указания при този контингент пациенти, включващ и допълване на протоколите за лечение на бъдещите майки и показанията за ваксиниране.

Експертите подчертават, че за разлика от липсата на научни данни за негативно влияние на ваксинацията срещу Ковид-19 във връзка с репродуктивната функция или здравето на бъдещото дете, е ясно, че заразяването с коронавирус по време на бременността може да причини редица усложнения както при бъдещата майка, така и при плода.

Руските здравни специалисти препоръчват на тези, които планират бременност, да предвидят настъпването ѝ 28 дни след първата доза на ваксината, когато се очаква да е формиран имунитет срещу инфекцията, пише puls.bg.

Поне 58% от бременните с проявени симптоми на Ковид-19 са имали нужда от болнично лечение, стана ясно от данни на здравната служба в Обединеното кралство, представени в медиите през октомври.

При безсимптомно протекла коронавирусна инфекция от неотложна медицинска помощ са имали необходимост 46% от бременните. При тези пациентки се е установявало по-често наличие на хронично възпаление, което се отразява негативно на състоянието на плода. Те по-често са имали нужда от кислородна терапия и интензивно болнично лечение, се отчита в същия доклад.

Конкретно, в официалните препоръки на руското здравно министерство кислородотерапия се препоръчва при 95% спад на сатурацията при бременната и когато възниква риск от нарушение на адекватна доставка на кислород към плода, както и при 90% спад в следродилния период на родилката.

Обновен е и разделът за медикаментозното лечение на бременните и родилките с Ковид-19 с тежки хронични заболявания като имунодефицит, диабет, болести на сърцето и бъбреците като се препоръчва терапия с антагонисти на IL-6 рецептора и моноклонални антитела.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback