fallback

Проруските сепаратисти показаха на медиите задържаните международни наблюдатели

Те са в добро здраве и очакват бързо и положително развитие на преговорите за освобождаването им

27.04.2014 | 17:12 Автор: Красимир Кирев

Седем от всички задържани наблюдатели от Германия, Дания, Полша, Швеция и Чехия бяха доведени в залата за пресконференция от маскирани мъже. И макар да увериха журналистите, че отношението към тях е добро, дипломатите споделиха нетърпението си да се приберат у дома, признавайки обаче че засега не е ясно кога и при какви условия това може да се случи. „не сме ние тези, които вземаме решения, заяви германския дипломат Аксел Шнайдер. Наблюдателите разказват, че в началото са били настанени в колиба с ужасни условия, но вече са в по-удобна стая с отопление.

Аксел Шнайдер, международен наблюдател от Германия: "Мога да ви уверя, че градоначалниците се отнасят с нас достойно! Никой не ни е докоснал. Мога да кажа, че отношението е възможно най-доброто, имайки предвид сложните обстоятелства. Третирани сме не като пленници, а като гости. Факт е обаче, че засега нямаме индикация кога точно ще можем да си тръгнем и да се приберем при семействата си".

Самопровъзгласилия се за кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов обяви, че се разглежда възможността наблюдателите да бъдат разменени за задържани проруски бунтовници в Киев. Властите пък реагираха с обвинението, че групировките в Източна Украйна използват европейските пратеници като щит. Иначе днес в Донецк, както по традиция в неделя се събраха хиляди демонстранти, които изразиха подкрепата си за провеждането на референдум за независимост на региона.

fallback
Още от Свят
fallback