Папа Франциск обяви Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци

Любопитно е, че животът и на двамата нови светии е белязан от тесните им връзки с България

27.04.2014 | 16:00 Редактор: Ирина Георгиева
Папа Франциск обяви Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци

Йоан Двадесет и трети, роден като Анджело Ронкали в Италия, става известен като "добрия папа Йоан", докато ръководи Ватикана от 1958 до 1963 г.
Той е служил в България в продължение на 10 години - от 1925 г. до 1935 г. Бил е личен приятел на цар Борис Трети. След разрушителното земетресение в Чирпан през 1928 г. Анджело Ронкали се заема с благотворителна мисия за осигуряване на пострадалите с палатки, одеала и храна. Дарявал е и средства за бежанците от Тракия и Македония. Частица от мощите на отеца се намират в католическия храм Свети Йосиф в София и са дар от папа Йоан Павел Втори при посещението му в България през 2002 г.

Йоан Павел Втори пък бе първият папа, посетил България. Той избра датата 24 май за тази визита и сам пожела да обясни защо: "Всяка година, по случай празника на Светите братя Кирил и Методий, апостоли на славянските народи, приемам представителите на държавната власт и на Църквата в България. И така, аз идвам днес, за да върна по някакъв начин вашата визита и да се срещна с българския народ в неговата прекрасна страна“.
 

След днешната канонизация провъзгласените за светии папи станаха 82, като се започне от Свети Апостол Петър.