fallback

Турската лира поевтиня отново след петдневен възход

Така валутата отбелязва спад от над 35% за годината

28.12.2021 | 12:35 Автор: Здравко Черкезов

Турската лира сложи край на петдневната си печеливша серия, противопоставяйки се на гаранциите на правителството след обявените мерки за стабилност от миналата седмица.

Валутата поевтинява с 8% минути преди 21:30 ч. българско време до цена от 11,4921 лири за долар. По-рано цената достигна до 11,5831 лири за долар.

С вчерашното понижение цената на турската лира отбелязва спад от над 35% за годината – най-силното обезценяване на който и да е било валутен пазар през 2021 г., отбелязва Investor.bg.

В петък президентът Реджеп Ердоган заяви, че турската валута ще се стабилизира "постепенно" след представените мерки, включително нов инструмент за защита на притежателите на депозити в лири. Също така според данни на централната банка властите са се намесвали на чуждестранните валутни пазари, което донесе известно поскъпване на валутата по-рано.

Според механизма, представен миналата седмица, правителството ще компенсира загуби за притежатели на депозити в лири, ако спадът в цената на валутата надмине лихвите на съответната банка.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback