Отвлечените международни наблюдатели в Славянск, все още не са на свобода

Предполага се, че в окупирана сграда на силите за сигурност в Славянск има 12-14 пленници

26.04.2014 | 15:08 Редактор:
Отвлечените международни наблюдатели в Славянск, все още не са на свобода
Отвлечените международни наблюдатели в Славянск, все още не са на свобода

Повечето руски медии съобщават, че задържаните са от Германия, Чехия, Полша, и Дания. Някои обаче тиражира тинформация, че има такива и от България. Тази информация обаче беше отхвърлена от Министерството на външните работи. От Министерство на отбраната също заявиха, че няма български представители сред задържаните в в Славянск. Според различни издания, сред документите на наблюдателите е имало карти на Славянск с обозначени постове на сепаратистите.


Украинските власти вече изпратиха военни с цел освобождаване на задържаните. Руският представител в ОССЕ Андрей Келин изрази позиция, че Москва ще направи всичко възможно за да бъде гарантирана сигурността на междуанроднтие наблюдатели  „Тези хора трябва да бъдат освободени колкото е възможно по-скоро", коментира той пред ИТАР-ТАСС. Келин обаче припомня, че групата наблюдатели е била поканена от Украйна още през март въз основа на Виенския документ.  

"Отговорността за тяхната сигурност носят онези, които са ги поканили, което ще рече украинските власти", изтъква руският дипломат.

/Обновена 16,30ч, 26 април 2014/

Сайтът УНН съобщава, като се позовава на Службата за безопасност на Украйна, че федералистите планират за използват военните наблюдатели от ЕС като жив щит. В съобщението на официалния сайт на СБУ се казва още, че престъплението е планирано от някой си И. Стрелков, руски гражданин, ръководител на проруските части в Славянск, а изпълнители ще бъдат въоръжените групи Терец и Абвер. Сред членовете на мисията на ОССЕ имало нуждаещи се от медицинска помощ.