fallback

Стево Пендаровски: Не прилагаме системна дебългаризация, ясни са "червените линии"

"Трябва да сме ангажирани с ключовите реформи у дома", заяви държавният глава на Северна Македония

22.12.2021 | 20:16 Автор: Жаклина Иванова

Тезата, че прилагаме системна дебългаризация е сериозно обвинение, което - разбира се, няма нищо общо с реалността. Това подчерта в годишното си обръщение към депутатите държавният глава на Северна Македония Стево Пендаровски, предава "Скопско Ехо".

В частта от обръщението, посветена на отношенията с България и нейната блокада на европейската ни интеграция, Пендаровски беше решаващ:

"Невъзможно е посланиците на 30 държави, които имат свои посолства в Скопие, 16 от които са страни членки на Европейския съюз и които ежедневно следят ситуацията у нас, да не информират в столиците си за подобен процес, който, ако има такъв, би бил равносилен на геноцид", изтъкна той.

Пендаровски добави, че в настоящия контекст, когато са ясни македонските "червени линии" и Скопие публично ги защитава, не е важно колко време ще отнеме, за да бъде извадена наяве истината.

"Вместо това трябва да сме ангажирани с ключовите реформи у дома, от които зависи качеството на живот на нашите граждани. Аз се застъпвам за внимателен и обмислен подход към преговорите, без внезапни сътресения, защото това е въпрос от абсолютно най-висок национален интерес и когато се сблъскате с предизвикателство от такъв калибър, бързането не винаги е най-добрият ви съюзник", посочи президентът на югозападната ни съседка.

Той добави, че отскоро в България има ново правителство и президент с нов мандат, които изпращат различни послания, пише "Фокус".

"Напълно съм съгласен с някои от тях. А именно да прехвърлим акцентите в отношенията си, от миналото към настоящето и вместо етническите чувства на хората отпреди десет века, да говорим за бъдещето, енергийните и инфраструктурните връзки и примерно Коридор 8, който така и не стана конкурентен на Коридор 10, разбира се, в ущърб както на македонските, така и на българските национални интереси", заключи Пендаровски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback