Ердоган с неизпълнимо обещание, щял да свали инфлацията до 4%

Повечето икономисти прогнозират тя да надхвърли 30% през следващата година

20.12.2021 | 12:00 Редактор: Здравко Черкезов
Ердоган с неизпълнимо обещание, щял да свали инфлацията до 4%

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вече е понижавал в миналото инфлацията в страната до около 4% и че ще постигне това отново. Същевременно нивото на инфлация в Турция достигна 21% след предприетото от него агресивно намаляване на лихвените проценти.

Ердоган заяви, че тази политика, заради която турската лира се срина, е част от успешна "война за икономическа независимост", предава Ройтерс.

Той твърди, че тя ще стимулира износа, заетостта, инвестициите и растежа, но повечето икономисти я наричат безразсъдна и прогнозират, че инфлацията ще надхвърли 30% през следващата година.

В петък лирата достигна рекордно ниското ниво от над 17 лири спрямо долара. Засегната от опасенията за инфлационна спирала, валутата загуби 55% от стойността си тази година и 37% през последните 30 дни.

На среща с африкански младежи в събота, която беше излъчена в неделя, Ердоган повтори неортодоксалното си мнение, че лихвените проценти предизвикват покачване на цените, като добави, че се надява инфлацията скоро да спадне. 

"Опозицията не може да приеме нашата решителност по отношение на лихвените проценти, но винаги съм казвал, че съм против тяхното повишаване. Както понижихме инфлацията до 4%, когато дойдох на власт, така рано или късно ще я понижим пак, но няма да позволя хората да бъдат смазани от лихвени проценти", заяви Ердоган. 

Годишната инфлация се забави до около 4% през 2011 г., когато Ердоган беше министър-председател. От 2017 г. насам тя се ускорява и през ноември достигна 3,5% на месечна и с 21,3% на годишна база. 

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК