Кредитният пазар в Малайзия процъфтява

Една от причините е в увеличаването на придобиванията в чужбина

22.04.2014 | 12:30 Редактор: Мариета Иванова
Кредитният пазар в Малайзия процъфтява

Кредитният пазар в Малайзия процъфтява.  Поредното доказателство за това е опитът на консорциум от малайзийски компании, начело с  SP Setia Bhd. (SPSB) и Sime Darby Bhd, да наберат синдикирани заеми от местни и международни банки в размер от 3.4 млрд. долара. Средствата ще бъдат насочени към трансформиране на старата лондонска енергийна станция  Battersea  в луксозен жилищен комплекс, става ясно от материал на Bloomberg. Продажната цена на апартамент в сградата е от порядъка на 50 млн. долара.

Компании като SapuraKencana Petroleum успяха да наберат 7,2 млрд долара синдикирани заеми тази година, което е три пъти повече от миналата и най-оживеното начало на годината от 2002 насам, когато Bloomberg започва да събира данни за статистиката си.

Анализатори коментират, че малайзийският кредитен пазар расте заради увеличаващите се придобивания в чужбина.  
Към 31 декември придобиванията в чужбина на базирани в Малайзия компании достигнаха  най-високите нива от 2010 година насам на фона на благоприятните условия за получаване на кредити в долари.

Само за тази година са извършени сделки по придобивания за 1,4 млрд долара  при 1,2 млрд за същия период преди година, коментира Хаслинда Амин от Bloomberg Television.