fallback

Джо Байдън пристигна в Киев с пакет икономическа и техническа помощ

Програмата му предвижда срещи с президента Александър Турчинов, премиера Арсений Яценюк и депутати от всички партии

22.04.2014 | 10:49 Автор: Красимир Кирев

Американският вицепрезидент Джо Байдън пристигна  в Киев с пакет икономическа и техническа помощ.

Първата част от помощта се отнася до подкрепа в енергетиката чрез добив на природен газ от украински газови полета, както и и предложение за проучване и добив на шистов газ като част от процеса за намаляване на енергийната зависимост на Украйна от Русия. От политическа гледна точка, американският план включва помощ за осъществяване на политическа реформа, чрез която да бъдат дадени повече правомощия на местните власти, както и да бъде подкрепено провеждането на президентските избори през май. Ще бъде обсъдено и сътрудничеството между Киев и Вашингтон в сектора на отбраната.

Не е изключено да бъде изпратено и политическо послание към руския президент Владимир Путин, че евентуална интервенция в Украйна ще струва скъпо на Москва, коментират анализатори.

Байдън е най-високопоставеният американски представител, който посещава страната след началото на кризата. Програмата му предвижда срещи с президента Александър Турчинов, премиера Арсений Яценюк и депутати от всички партии.

Освен с политическите фигури, той ще проведе срещи с представители на гражданското общество.  

Анализаторите очакват Джо Байдън да помогне за осъществяване на  споразуменията от Женева.

Американският вицепрезидент напоследък се превърна в най-важния  пратеник на администрацията на Барак Обама в Източна Европа. Той посети Полша и Литва миналия месец.

 

fallback
Още от Свят
fallback