fallback

Евролидерите обсъждат предизвикателствата пред ЕС: Омикрон, миграцията, енергийната криза

Във фокуса на разговорите е и напрежението между Русия и Украйна

16.12.2021 | 13:43 Автор: Тодор Петров

Евролидерите обсъждат предизвикателствата пред Европа в последния Съвет за годината. Във фокуса са "зелените сертификати", цените на енергията и напрежението между Русия и Украйна. България е представена от президента Румен Радев.

"Отговорът срещу Омикрон е ускоряването на нашите програми за ваксинация с акцент върху бустерните дози", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

Отново ще се търсят и координирани действия за осигуряване на свободното пътуване в рамките на ЕС, след като Италия и Португалия пренебрегнаха сертификатите и наложиха задължителен PCR тест за всички, които пристигат на тяхна територия. 

Горещи теми ще бъдат и миграционният натиск по външните граници на Съюза, както и напрежението между Киев и Москва заради струпването на руски военни по украинските граници. 

"Неприкосновеността на границите е една от много важните основи на мира в Европа и ще направим всичко заедно, за да гарантираме, че тази неприкосновеност действително ще остане", настоя германският канцлер Олаф Шолц. 

Задълбочаващата се криза с цените на енергията отново попада във фокуса, въпреки че на последната среща на върха беше постигнато споразумение държавите членки да се справят с проблема чрез вътрешни решения. 

Националният подход обаче раздели Съюза на два лагера - срещу него са страни като Италия и Испания, които настояват за съвместни действия. Докато държави членки от Централна и Северна Европа, водени от Германия, отхвърлят призивите за реформи на пазара.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback