fallback

Нов дипломатически натиск на САЩ към Русия, мерките от Женева остават далеч от реализация

Вашингтон пристисна Москва със заплахи за поредни сериозни икономически санкции, в случай че не изпълни поетите ангажименти. Русия пък обвини Белия дом, че я третира като виновен ученик.

19.04.2014 | 08:59 Автор: Красимир Кирев

Проруски сепаратисти продължават да контролират много административни сгради в Източната част на Украйна. Изпълнението на съгласуваните мерки в Женева на практика не се изпълнява, тъй като окупаторите поставиха две, засега невъзможни условия – правителството в Киев да се оттегли, защото е нелегитимно, и протестният лагер на Евромайдана в столицата да бъде разрушен. По думите на властите, разликата между двете демонстрации е, че тази в Киев става с официално разрешение. Иначе властите изразяват готовност да изпълнят своята част от споразумението – те публикуваха съобщение, че гарантират амнистия на участниците в събитията в източните региони на страната, но само при условие, че свалят оръжието. Освен това те изразиха готовност да предприемат реформа, според която месните власти ще могат да решават кой език да бъде официален заедно с украинския. 

По време на поредния телефонен разговор между държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров, Кери е изразил твърдата позиция, че следващите няколко дни ще покажат ясно истинската посока на усилията на Русия – дали тя иска да работи за деескалация на конфликта, или ще продължи с деструктивното си поведение. 

Още по темата

В Washington Post пък се появи материал, който цитира думите на полския министър на отбраната Томаш Симоняк, който казва, че скоро САЩ ще разположат свои сухопътни сили в Полша, в отговор на украинската криза. Засега американското правителство не е потвърдило такава информация.

На този фон от Брюксел евкомисарят по бюджета Януш Левандовски съобщи, че е готов е нов пакет от санкции на ЕС срещу Русия. И докато на международната сцена дипломатическия тон е остър, в Източна Украйна напрежението утихна. Украинските сили за сигурност преустановиха т. нар. „анти-терористична“ операция в дните около Великден. 

fallback
Още от Свят
fallback