fallback

Украйна залага на ВЕИ в търсене на енергийна независимост от Русия

Правителството вече води преговори с големи американски инвеститори, които имат интерес да реализират „зелени“ проекти в страната.

19.04.2014 | 08:45 Автор: Красимир Кирев

Руската агресия към Украйна застрашава енергийната сигурност на страната, казва украинският посланик в САЩ Олександър Мостик, пред Блумбърг. По време на енергийна конференция във Вашингтон той покани крупни американски инвеститори в енергетиката, обещавайки подкрепа от държавата и преференциални условия. 

По думите му до 2030 г. ВЕИ могат да осигуряват 15% от електрическата енергия в страната. Това би бил ръст над 7 пъти, тъй акто в момента този процент е едва 2 на сто.  Според анализатори обаче соларните паркове в Украйна трудно могат да се реализират, тъй като електроснабдителната система няма да може лесно да бъде пригодена за тях. По-добрият ход за Украйна изглеждат инвестициите в биомаса и биогаз. Постижимо е, в период от 3 до 5 години, енергията за отопление в Украйна може да бъде изцяло възобновяема, като по този начин да бъде неутрализирана нуждата от руски газ почти на половина.

fallback
Още от Свят
fallback