fallback

Украйна очаква първите конкретни стъпки от споразумението за деескалация на конфликта

Засега обаче окупираните сгради и площади в Донецк и другите големи градове в Източна Украйна не са освободени. Демонстрантите заплашиха, че няма да си тръгнат докато протестиращите на Евромайдана в Киев не премахнат своя лагер.

18.04.2014 | 08:28 Автор: Красимир Кирев

Дори по-трудната част от плана е разоръжаването на пара военните формирования на територията на Украйна. Пратениците на ОССЕ пряко ще следят за изпълнението на плана, а Русия засега няма да бъде обект на нови санкции, в случай че спомогне за изпълнението на поетите ангажименти.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ:

Трябва да кажем нещо много важно – думите, дадени на хартия имат смисъл само тогава, когато се превърнат в действия. Надяваме се Русия да настоява за разоръжаването на проруските демонстранти и те да преследват политическите си желания в рамките на конституцията. Без повече инциденти!

Сергей Лавров, външен министър на Русия:

Трябва да започне незабавен общонационален диалог, в рамките на конституционния процес. Проблемите трябва да бъдат решени от украинците. Не можем да решим ситуацията с окупираните сгради в един регион, докато има такива в друг. Ако управляващите в Киев наистина вярват, че представляват интересите на всички граждани, трябва да поемат инициативата и да подадат приятелска ръка към източните райони, да чуят проблемите им и да седнат заедно на масата за преговори.

Лавров за пореден път настоя, че Русия няма намерение да изпраща военни в Украйна. Украинският външен министър Андрей Дещица от своя страна коментира, че въпреки големите различия с Москва, Киев очаква пълно сътрудничество в усилията за деескалация на конфликта.

fallback
Още от Свят
fallback